Wat schrijf je op een rouwkaart?

Bijna een jaar geleden kregen wij na de dood van Tieme ontzettend veel kaarten. Het deed ons goed om te merken hoe veel mensen er met ons meeleefden en aan ons dachten. Al was het ook heel moeilijk om de kaarten te lezen. Je ziet je eigen verdriet weerspiegeld in de tekst op de kaart.

Maar wat schrijf je dan wèl op een rouwkaart?

Zoals ik hier al eerder schreef, lijken we allemaal niet meer zo goed te weten hoe om te gaan met rouw. Rouw lijkt een beetje uit onze cultuur verdwenen. En mensen vinden het moeilijk om te bedenken wat ze op een rouwkaart schrijven. Begrijpelijk natuurlijk, het is ook hartstikke lastig.

Ik vond sommige kaarten fijner om te lezen dan andere. Ik had het daar een keer met een vriendin over. Zij snapte dat ik de voorbeelden die ik noemde niet zo kon waarderen, maar vroeg me ook direct: maar wat zet je er dan wèl op?

Ik schreef afgelopen week zelf mijn eerste rouwkaart na het verlies van Tieme. Toen moest ik hier weer aan denken. Dus bij deze een stappenplan voor het schrijven van een rouwkaart 😊 Waarbij dit natuurlijk heel persoonlijk is, het kan voor een ander totaal anders zijn. Maar dan heb je tenminste enig houvast, voor als je ontzettend graag iets van je wilt laten horen, maar geen idee hebt op welke manier.

Stappenplan: wat schrijf je op een rouwkaart?

1. Ga even rustig zitten, en bedenk wat je eigenlijk kwijt wilt

2. Als je dat niet kan bedenken: schrijf dat dan op!

Ik vond kaarten met dit soort teksten ontzettend fijn om te krijgen:

  • Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil je wel even laten weten dat ik aan je denk
  • Ik vind het heel moeilijk om deze kaart te sturen want ik heb geen idee wat ik erop moet zetten, maar ik heb het toch maar gedaan

Ik had namelijk ook geen idee wat te zeggen over deze dramatische situatie. Dus ik verwacht echt niet dat iemand anders daar goede woorden voor kan vinden. En des te meer waardeerde ik het dat diegene, ondanks al het ongemak en de onzekerheid, alsnog de moed had verzameld om de kaart te sturen.

3. Schrijf op wat je dacht

Misschien kwamen er bij stap 1 dingen in je op uit onderstaande rijtje. Ook hier geldt weer: schrijf gewoon op wat je dacht! Het gaat er veel meer om dat je iets van je laat horen dan dat het ook een hoogdravende of mooie tekst wordt. Dus schrijf gewoon vanuit je hart.

  • Wat ontzettend verdrietig dat …. overleden is
  • Ik wil je even laten weten dat ik aan je denk
  • Ik wil jullie veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd/met dit grote verlies/…
  • Ik vind het echt zo vreselijk voor jullie

4. Blijf weg van er een positieve draai aan proberen te geven

Als er iets heel moois gebeurt in het leven (bijvoorbeeld de geboorte van een kindje) dan schrijf je op het kaartje een tekst die bij dat positieve past. Je schrijft er niet op: gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon, maar bedenk dat hij ooit ook weer dood gaat. Op zo’n moment laat je het positieve er zijn. Je laat het negatieve achterwege, zelfs al weten we zeker dat dit negatieve er ooit gaat zijn. Laat andersom op een verdrietig moment ook het negatieve er zijn, en het positieve achterwege.

Ik had grote moeite met teksten als ‘maar achter de wolken schijnt de zon’, ‘maar vergeet niet ook de mooie kleuren van het leven te zien’ of ‘maar jullie hebben er voor altijd een engeltje bij’. Al die dingen zijn vast waar. Maar nu ben ik gewoon heel verdrietig. En een tekst die me wijst op het positieve helpt me niet.

Het helpt me niet een tekst te lezen die het negatieve probeert te verminderen, en daarmee eigenlijk mijn verdriet bagatelliseert. En als ik heel eerlijk ben: zo’n tekst geeft me ook het gevoel terecht gewezen te worden. Alsof ik naast het verdriet toch ook echt nog wel positief moet blijven denken. Maar dat positieve, dat was er op dat moment gewoon niet. Dat was er niet voor mij, en ik denk dat dat er voor niemand is die zojuist een geliefde heeft verloren.

Dus maak ruimte voor het verdriet. Laat het negatieve er ook gewoon zijn. En heb er vertrouwen in dat de persoon aan wie je schrijft op enig moment echt de zon ook wel weer zal zien schijnen.

Hopelijk helpt dit blog je met het schrijven van een volgende rouwkaart. Want iemand laten weten dat je aan haar denkt is altijd een goed idee!

Foto door Jess Bailey Designs via Pexels

Eén antwoord op “Wat schrijf je op een rouwkaart?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.