Life is NOT a blank canvas

‘Life is a blank canvas, it’s up to you how you want to paint it.’

Een quote die ik heel lang geleden op Pinterest tegenkwam. Die me wel aansprak ook. Klinkt fijn, toch? Je leven ligt voor je, je kan ervan maken wat je zelf wil.

De quote is er in allerlei uitvoeringen. Zie hierboven een husseltje voorbeelden (bron: Pinterest). Allemaal met hetzelfde idee.

Oneens

Inmiddels heb ik bedacht dat ik het eigenlijk ontzettend oneens ben met die quote. Het leven is geen leeg doek. Het leven is een doek waarop door het leven zelf al wat strepen gekwakt zijn. Waar je geboren wordt, hoe gezond je lijf is, hoe goed je hersens zijn, wat voor kansen je krijgt: allemaal strepen die door het leven gezet worden, niet door jou zelf.

En af en toe komt er ineens een dikke streep bij.

Poeplelijk

Wat voor strepen het precies zijn, daar heb je geen invloed op. Als je geluk hebt, zijn ze in een kleur die je mooi vindt. Van een formaat wat je aanstaat. Maar sommige strepen zijn donkerbruin of zwart. En die streep is er dan toch ineens. Daar zit je dan met je verder zo leuke frisse kleurenpalet. Je hebt maar te zorgen dat ook die donkerbruine streep in je schilderijtje gaat passen. Misschien wilde je eigenlijk stippen. En toch staat er dan ineens een poeplelijke dikke streep doorheen.

Het enige wat je kan doen

Het enige wat je kan doen is proberen die streep in te passen op je doek. Eromheen verder stippelen. Of misschien ga je toch maar over op streepjes of blokjes, omdat die streep dan minder uit de toon valt. Je kan wat andere kleuren aan je frisse palet toevoegen, om te zorgen dat die streep wat beter past bij het geheel. De invloed die je hebt is hoe je omgaat met de strepen.

Misschien zijn ze mooi, misschien zijn ze lelijk, de strepen. Maar leeg is je doek zeker niet.

Laten we

Laten we proberen zo mooi mogelijk om de strepen heen te schilderen. Laten we proberen te genieten van de passende strepen. Laten we proberen de minder mooie strepen zo goed mogelijk in ons schilderij te verweven. Maar laten we alsjeblieft stoppen met denken dat het leven maakbaar is.

Dus hier istie dan. Mijn eigen quote.  

“Life is NOT a blank canvas. Make do with the lines life gives you’

2 antwoorden op “Life is NOT a blank canvas”

  1. Ja, goed dat je die quote bestrijdt. Wie een minder goede uitgangspositie in het leven heeft, wie zijn gezondheid verliest, wie een allerliefste verliest, weet dat dit niet waar is. Laten we delen wat we hebben, omkijken naar wie een heleboel meer tegen komt in het leven. En lief zijn voor onszelf. Leren leven met strepen die je niet wilde is ontzettend zwaar.
    Sterkte komende tijd met de moeilijke herinneringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.